Cenuşă

Cenuşă

joi, 21 aprilie 2011

Ne place…place, place, place

Faptul că suntem o naţie ahtiată după circ, nu cred că e mai e un dubiu pentru nimeni. Chiar şi cei care condamnă circul (mă includ în această categorie) nu pot sta departe de el. Ne place circul şi asta este. Ne puteţi tăia salariile, pensiile, indemnizaţiile, ne puteţi trece la raţie, dacă e nevoie, dar nu ne puteţi lua circul. Fără circ, s-ar putea întâmpla nenorocirea să deschidem ochii larg, să începem să ne gândim la ale noastre, să ne enervăm şi să vă zdrobim. Reţeta circului continuu e verificată şi funcţionabilă la români.

Tipurile de circ sunt diverse şi pe toate gusturile. E musai să vedem nămolul, să-l mirosim şi să-l comentăm cum se cuvine. Dacă ne luaţi circul, ne luaţi subiectele de discuţie, ne târâţi cu forţa la loc în viaţa noastră, de care uitasem. Atunci pe ce ne mai contrazicem? Ce facem, ne înjurăm între noi, în familie? Atât? Neeee! Nouă ne place circul.

Daţi-ne, vă rugăm, certuri televizate, imagini murdare, limbaj colorat. Daţi microfoane ţaţelor şi lăsaţi-le să urle, cu volumul la maxim. Să nu ne auzim gândurile, să ne depărtăm de tot de ce este al nostru. Daţi-ne informaţii din interior, discuţii telefonice, înjurături private. Toate ne dezvoltă imaginaţia. Numai aşa ne putem pune în pielea mafioţilor, ca într-un film de acţiune. Daţi-ne stenograme, nu putem sta fără ele. Când şuşotesc ăia la colţ, ascuţim urechea, vedem ce înţelege fiecare, ne contrazicem apoi. Facem tabere, punem pariuri. Să fie cu body-guarzi, să fie cu vrăjeală, cu limbaj de Ferentari. Să fie cu golăneală, cu miştocăreală, cu subînţelesuri. Să vedem care cu care, dar mai ales cine cu cine.

Ne place cu băieţei, cu golănaşi şi cu şmenari. Ne place cu bani mulţi, furaţi, spălaţi, mânjiţi, nu contează. Care nu sunt la noi în buzunare nici în vis. Ne place să ne agităm, să dăm din mâini, să ridicăm tonul. Să împărţim dreptatea, să judecăm, să dăm verdicte. Împărţim copii, averi, televiziuni, împărţim orice nu e al nostru. În loc de oglinzi avem televizoare, care ne furnizează drogul zilnic: CIRCUL.

2 comentarii:

  1. Circul pe piine la mic dejun, prinz si seara este din pacate meniul nostru al romanilor, cu care majoritatea se hraneste parca avida sa vada ca moare capra vecinului. Totul se naste din nivelul de trai si educatie cred eu, la care contribuie o mare doza de naivitate si complacere a poporului asta, ce inghite orice i se serveste. De ce sa se mai oboseasca unii sa gindeasca? Avem o tara frumoasa, dar pacat ca e locuita de atitia puturoşi si mişei.

    RăspundețiȘtergere