Cenuşă

Cenuşă

luni, 5 iulie 2010

Of, vacanţa mea...

Între a plăti ratele, a mânca şi a bea o bere cu prietenii, tinerii nu mai găsesc loc şi „timp“ pentru concediu. Sub papucul conducătorului de navă, acompaniat de scârţâitul plăcilor puse de micuţul justiţiar, vacanţa a devenit un lux, cam pentru toţi oamenii normali. Dacă s-ar plăti concediul neluat, cred că cei mai mulţi am rămâne la muncă. În lipsă de aşa ceva, oamenii îşi iau concediu şi se duc, în cel mai bun caz, pe la rude. Dacă ai vreun unchi pe la Constanţa sau vreo bunică la Braşov, concediul de criză este asigurat.

În lipsă de rubedenii în zone turistice, tinerii mai speră la vacanţă doar dacă o pot câştiga la „loz în plic“. Şi în aşa o situaţie paranormală, nu mai poţi face mofturi. E foarte bun şi litoralul jegos de la noi, mai ales dacă e asezonat cu un hotel luxos, pe care oricum nu ţi-l permiteai nici în „vremuri de bogăţie“. La criză lungă şi bugete sărăcite, apar şi idei noi şi jucăuşe, care oferă măcar speranţa unuia sau altuia de a mai prinde o vacanţă. Aşa este şi situaţia concursului „Start spre Mamaia“, la câştigul căruia speră acum sute (poate mii) de cupluri tinere, care evaluează situaţia de câcat în care se află, dar pe care nu vor încă să o recunoască la scenă deschisă. Aşa apare un calcul simplu: dacă aş câştiga o vacanţă moca, la Mamaia (care nu-mi place deloc, dar care este totuşi „regina staţiunilor“ de la marea noastră), aş putea să trec şi anul ăsta drept un om normal. Dovadă clară (pentru restul) că nu sunt în faliment şi încă nu cer bani de la părinţi pentru facturi.

Şi dacă aş câştiga, pot să ignor câteva zile mizeria de pe jos şi de pe oameni şi să îmi imaginez că sunt în deltă, loc în care numai cazarea m-ar fi costat salariul pe o lună. Şi dacă trec de anul ăsta, om mai vedea la anul... Un calcul pe cât de simplu, pe atât de trist. Unde pui că e abia începutul...

5 comentarii:

 1. aliceintzaraminunilor5 iulie 2010, 17:10

  E foarte „mishto“ candi ii asculti pe toti mucosii de bani gata cum se lauda cu vacantele lor luxoase, platite din bani lui taticu, la all-inclusive, cu atv pe plaja. Si se pun pe povestit despre cat de mult s-au imbuibat si despre cat au inotat in piscina „privata“ a hotelului de lux, frate! Si tu intrebi: „Si ce ati vizitat?“ Si eu raspund: „Erau niste locuri interesante, dar nu ne-am dus, ca era cam scump“. Tu stai şi te gandesti cu jind la ce ai fi facut tu daca te-ai fi dus pana in Turcia sau Grecia, nu neaparat la all inclusive, dar macar la un hotel decent, cu 20-30 de euro pe noapte, ca doar de-asta muncesti tot anul, nu? Pe unde te-ai plimba, ce ai vizita si cat de interesant ar fi sa stai de vorba cu „bastinasii“.
  Am ajuns sa ma gandesc daca merita sau nu sa-mi iau concediu anul asta, pentru ca sunt nevoita sa stau acasa sa-mi „reincarc bateriile“. Anul trecut m-am multumit sa „fur“ un weekend la Marea Neagra, sau vreo excursie prin jurul Braşovului, dar anul asta nici la asta nu ma mai pot gandi. Asta e! Vreme vine, vreme trece. Sa speram ca trece!

  RăspundețiȘtergere
 2. traiesc acelasi lucru (ma regasesc in text..). e trist! daca ne aminitm, pe vremuri ii plangeam pe batranii nostrii pentru epsoadele comunismului de pana in decembrie '89.
  ei bine, acum ne plang ei pe noi!
  ''pe vremea lu' ceausescu'' ain't shit! compare to the world we live in right now...
  scaderi de venituri, inundatii, avioane prabusite...THE END ?!

  RăspundețiȘtergere
 3. Corect, pe vremea lui Ceausescu... mai prindeai un bilet prin sindicat si mergeai la mare cu tot familionu, stateai o saptaman, daca nu mai bine ca boieru, acu... doar nu iti da firma CUCU SRL la care esti angajat vreo facilitate! Doara e democratie... asta am vrut, asta avem! Descurcati-va fiecare pe cont propriu!

  RăspundețiȘtergere
 4. da, ne asteptam la ce e mai rau, dar nu vom fii pregatiti pentru ce e mai rau...
  scuzati limbajul, dar parerea mea e ca pana in decembrie-ianuarie ori ne i-a dracu, ori ne revenim.

  RăspundețiȘtergere
 5. Bună, felicitări pentru participarea la acest concurs.

  Vă invităm și la concursul organizat de Pensiuni Vile:

  Câștigă un week-end feeric pentru două persoane la vila Cristina - Mamaia Nord - Năvodari.

  RăspundețiȘtergere